Miért érdemes befektetni Újvidékre?

Gazdasági elemzők szerint Újvidék a geostratégiai helyzetének és a polgárai vállalkozói szellemének köszönhetően Szerbia gazdasági növekedésének központja.

A szerb piac 7,5 millió fogyasztóra terjed ki. Amint ismert, Szerbiának szabadkereskedelmi megállapodása van a CEFTA és EFTA tagországaival. Ha figyelembe vesszük a preferenciális kereskedelmi feltételeket az EU-val és az USA-val, azt lehet mondani, hogy a teljes export-lehetőségek több mint egymilliárd fogyasztóra terjednek ki vámok nélkül.

A befektetők számíthatnak különböző tartományi és városi befektetés ösztönző támogatásra.

Vajdaság Autonóm Tartomány 130.000 és 150.000 RSD-t oszt ki egy-egy új munkahely teremtésére, Újvidék városa pedig 200.000 RSD egyösszegű támogatást ad új munkahely teremtésére.

Újvidéknek a legjobb a hitelminősítése Szerbiában – Ba3, amíg Szerbia hitelminősítése BB. Az ország összvállalatának 1%-át teszik ki a nagyvállalatok, 2,9%-át a közepes méretűek és 96,1%-át a kisvállalkozások. A domináns ágazatok a feldolgozóipar, kereskedelem, közlekedés és ICT szektor.

Gazdasági elemzők szerint Újvidék a geostratégiai helyzetének és a polgárai vállalkozói szellemének köszönhetően Szerbia gazdasági növekedésének központja. A főváros közelsége és a jó közlekedési lehetőségek miatt egyre több vállalkozó és szolgáltató telepszik meg a tartomány fővárosában, Újvidéken.

A város területén több ipari terület is van:

1. SEVER I övezet

Elhelyezkedés: város központtól 4,6-km-re, az autópálya és 7-es út közelében

Rendeltetés: gazdasági tevékenységekre

Zöldmezős terület: 22 hektár, lehetséges a tételes megoszlás

Infrastruktúra: teljes

2. SEVER II övezet

Elhelyezkedés: a város központtól 4 km-re, az autópálya és 7-es út közelében

Rendeltetés: gazdasági tevékenységekre

Zöldmezős terület: 2,2 és 2,1 hektár, lehetséges a tételes megoszlás

Infrastruktúra: teljes

3. Vaskapu – „Rimski šančevi“ – termelési és kereskedelmi övezet

Elhelyezkedés: a város központtól 7 km-re, az autópálya és 7-es út közelében

Rendeltetés: gazdasági tevékenységekre

Infrastruktúra: teljes

4. Újvidék vámmentes övezetei lehetőséget nyújtanak a befektetőknek az áruk és szolgáltatások mennyiségi-, áfa és vámkorlátozás nélküli importálásra és exportálásra.

Elhelyezkedés: a Duna nemzetközi kikötőjében, a Koridor 10-es útvonal közelében

Cél: ipari termelés és szolgáltatások

Ezen felül még jó néhány zöld- és barnamezős terület és üzleti helyiség áll rendelkezésre különböző célokra, városi illetve magántulajdonban is. Ezeket az alábbi honlapon lehet megtekinteni: www.novisadinvest.rs/en/available-locations.

Bővebb információk a befektetési és gazdasági lehetőségekről a www.novisadinvest.rs/en honlapon találhatók.

Az újvidéki városi hatóság elektronikus szolgáltatásai, mint pl. a befektetők nyilvántartása, építési területek díja és hasonló a www.euprava.novisad.rs honlapon tekinthetők meg.

Forrás: crbnet.eu