Cégalapítás Szlovéniában

Egyéni vállalkozás (e. v.)

A vállalkozó akkor nyer jogképességet, amikor a Szlovén Köztársaság Közjogi Nyilvántartási és Szolgáltatási Ügynökségénél (AJPES) bejegyzik a Szlovén cégjegyzékbe.

A vállalkozás bejegyzése, az adatok módosítása és a tevékenység megszüntetése minőségi digitális tanúsítvánnyal on-line is lehetséges az e-VEM portálon vagy személyesen az ún. VEM (Vse na enem mestu = Mindent egy ponton) egyablakos ügyintézési pontokon.

Az eljárás mindkét esetben azonnal indul és ingyenes.

A bejegyzés után elkezdheti a tevékenységet.

Korlátolt felelősségű társaság (kft.)

Egyszemélyes vagy többszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítása minőségi digitális tanúsítvánnyal on-line is lehetséges az e-VEM portálon vagy személyesen az ún. VEM egyablakos ügyintézési pontokon. Az eljárás mindkét esetben azonnal indul, az egyszerű eljárás ingyenes. Egyszerű eljárás az, amelyben a tagok a törzstőkét teljes egészében készpénzben fizetik be, a szerződésbe pedig nem foglalnak külön kitételeket. Minden egyéb esetben, tehát ha pl. a tagok külön kitételeket (kiegészítő pontokat) kívánnak az alapító okiratba vagy a társasági szerződésbe foglalni, a cégalapítást közjegyzőnél kell elvégezni.

Közkereseti társaság (kkt.)

Az alapítási eljárást közjegyzőnél kell kezdeményezni, aki elkészíti a cégbírósági bejegyzéshez szükséges okiratokat (társasági szerződés). A közjegyző elektronikus formában készíti el és terjeszti be a cégbírósági bejegyzéshez szükséges kérelmet, amelyhez csatolja a mellékleteket. A bejegyzési kérelmet a cégbíróság bírálja el. A cégbíróság bejegyzéssel kapcsolatos határozatát és az eljárással összefüggő egyéb határozatokat a közjegyzőnek kézbesítik.

Betéti társaság (bt.)

Az alapítási eljárást közjegyzőnél kell elindítani, aki a rendelkezésre bocsátott adatok alapján elkészíti a szükséges okiratokat, amelyek megfogalmazásánál és aláírásához az alapítók, illetve meghatalmazottak személyes jelenléte szükséges.

A közjegyző elektronikus formában készíti el és terjeszti be a cégbírósági bejegyzéshez szükséges kérelmet, amelyhez csatolja a mellékleteket. A bejegyzési kérelmet a cégbíróság bírálja el. A cégbíróság bejegyzéssel kapcsolatos határozatát és az eljárással összefüggő egyéb határozatokat a közjegyzőnek kézbesítik.

Külföldi vállalkozás:

   • külföldi vállalkozás leányvállalatának bejegyzése közjegyző közreműködésével történik,
   • a leányvállalatot be kell jegyezni a cégbírósági jegyzékbe, habár nem jogi személy,
   • a leányvállalat bejegyzésekor be kell nyújtani: az anyavállalat cégnyilvántartási kivonatát (a kivonatot hiteles (törvényszéki) fordítóval szlovén nyelvre kell fordíttatni),
   • a leányvállalat a cégbejegyzés után elkezdheti tevékenységét,
   • a tevékenység megkezdése előtt a külföldi vállalkozásnak adószámot kell igényelnie.

Forrás: muravidek.net